Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Vill du plugga vidare efter gymnasiet?

Senast uppdaterad: 15 okt 2021

Många väljer att plugga vidare efter gymnasiet, antingen direkt eller efter att ha jobbat eller gjort något annat ett tag. Funderar du på att plugga mer senare? Då kan det vara bra att redan nu få lite koll på vad du behöver ha för kunskaper för att kunna söka till olika utbildningar på eftergymnasial nivå.

Behörighet till högskola och universitet

Examen från ett högskoleförberedande program ger grundläggande behörighet till högskola och universitet och särskild behörighet till vissa utbildningar. En yrkesexamen ger grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Om du går ett yrkesprogram har du rätt att välja till kurser så att du även får grundläggande behörighet till högskola och universitet. Du kan också välja att läsa in behörigheten efter gymnasiet.

Extra meritvärde för vissa kurser

Tänk på att ditt val av program och kurser på gymnasiet påverkar ditt meritvärde till ansökan till universitet och högskola. Du kan få högre meritvärde om du har läst till exempel moderna språk eller fördjupningskurser i exempelvis matte eller engelska. Dessa extra meritvärden får du bara tillgodoräkna dig när du ansöker till utbildningar där kurserna inte krävs för att vara behörig.

Särskild behörighet och andra förkunskapskrav

Universitet och högskola

Till många utbildningar på universitet och högskolor krävs särskild behörighet, det vill säga ytterligare förkunskaper utöver grundläggande behörighet. Det kan vara vissa ämnen och kurser, arbetslivserfarenhet eller arbetsprover.

Vilken särskild behörighet de olika nationella programmen och inriktningarna ger skiljer sig år. Prata med din studie- och yrkesvägledare.

Läs mer på studera.nu

Läs mer på antagning.se

Yrkeshögskola

Många utbildningar på yrkeshögskolan har också ytterligare förkunskapskrav, till exempel en eller flera gymnasiekurser, eller ett speciellt yrkesprogram. Det går också att bli antagen genom så kallad fri prövning, om den som anordnar utbildningen bedömer att du klarar av utbildningen.

Läs mer på yrkeshogskolan.se

Har du frågor om behörighet till studier efter gymnasiet?

Prata med din syv. Hen kan berätta vad som är bra att tänka på när du väljer gymnasieutbildning om du redan vet vad du vill plugga efter gymnasiet.

Nästa sida: Högskoleförberedande program

Läs även om

  • Att välja utbildning – tips för att komma igång!

    Ta god tid på dig att fundera över vad du vill. Det är DITT val och din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig i din valprocess. Har du svårt att välja?

  • Gymnasieexamen

    När du har gått klart ett nationellt program på gymnasiet får du antingen en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen.