Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Sent omval

Senast uppdaterad: 21 dec 2021

Alla som har ansökt i tid, senast 15 maj, får en plats först. Om du behöver ändra i din ansökan eller göra en ny ansökan efter 15 maj måste du vänta tills reservantagningen har presenterats i början av augusti. Mellan den 9 augusti–13 september går det att göra sent omval.

Att tänka på gällande sent omval

Mellan den 9 augusti–12 september går det att göra sent omval på ansökningswebben. Senast den 13 september ska du ha lämnat in underskriven ansökan eller kvittens på ansökan via ansökningswebben till gymnasieantagningen. Tänk på att det är svårare att få en plats via sent omval eftersom du bara kan få en plats om det finns några platser kvar efter reservantagningen.

Alla val du lägger till efter den 15 maj blir sena omval. Det innebär att du bara får en plats på ditt nya val om det finns lediga platser. Först får alla elever som sökt i tid (före 15 maj) en plats. Höjer du din rangordning av tidigare val innebär det att din nuvarande reservplacering på dessa val stryks. Även dessa val betraktas då som sena och du hamnar sist i kön efter de som sökt i tid.

Har du fått plats på ett av dina tidigare val?

Har du redan kommit in på ett val rekommenderar vi att du tackar ja till platsen du har blivit erbjuden. Om du gör ett sent omval lägger du då valet du är antagen på under de val du vill stå som reserv till. Då har du en säker plats tills du får veta om du får en ny plats. Du går kvar på utbildningen du är antagen på tills du får besked om ny plats och tackar ja till den.

Så gör du ett sent omval

Du måste svara på ditt antagningsbesked innan du kan göra ett sent omval.

Du kan bara göra sent omval en gång på ansökningswebben.

 • När du loggat in på ansökningswebben fyller du i ditt mobilnummer så att vi kan nå dig om du får en ny plats.
 • Klicka på ”Min ansökan” och efter det på ”Sent val” längre ner.
 • Lägg till dina nya val.
 • Lägg det val du redan är antagen till under de nya valen som du vill stå som reserv till. På så sätt har du kvar platsen du fått om du inte skulle få en plats utifrån ditt sena omval.
 • Bekräfta din ansökan.
 • Skriv ut din kvittens och skriv under den.
 • Skicka kvittensen till det antagningskansli som har hand om din hemkommun så att ditt sena omval kan registreras i antagningssystemet.

Vad händer sen?

När ditt antagningskansli har fått din kvittens och godkänt ditt sena omval behandlas din nya ansökan. Om du får en ny plats får du besked via sms eller telefon. Du kan även logga in på ansökningswebben för att följa din ansökan.

Tänk på

 • Du kan bara göra sent omval en gång på ansökningswebben – kontrollera därför din ansökan noga innan du bekräftar den!
 • Om du gör ett sent omval kan du bara få en plats om det finns lediga platser kvar efter att alla elever som har sökt i tid har fått en plats.
 • Prata gärna med en syv eller ditt antagningskansli innan du gör sent omval.

Har du frågor om din ansökan eller sent omval?

Kontakta din syv, syv-chatten här på Skånegy eller ditt antagningskansli om du har frågor.

Nästa sida: Studier utanför Skåne och västra Blekinge

Läs även om

 • Reservantagning

  Reservantagningen börjar i augusti och pågår till mitten av september. Gymnasieantagningen fyller då gymnasieskolornas lediga platser med elever som står i reservkö.

 • Svara på ditt antagningsbesked

  Du behöver registrera ditt svar på ansökningswebben mellan 1–23 juli. Om du får en plats under reservantagningen ska du svara på ditt nya antagningsbesked direkt.