Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Tjej sitter i en soffa med sin dator

Så ansöker du till gymnasiet

Senast uppdaterad: 26 okt 2021

Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Du får inloggningsuppgifter till webben av din syv eller ditt antagningskansli innan du ska ansöka. Börja med att kontrollera så dina betyg och kontaktuppgifter stämmer. När du är klar med ansökan skriver du ut en kopia och lämnar den till din syv.

Inloggningsuppgifter

Om du går i årskurs 9 eller på ett introduktionsprogram får du inloggningsuppgifter till ansökningswebben av din syv eller via post i början av januari.

Spara dina inloggningsuppgifter – du behöver använda dem flera gånger under ansöknings- och antagningsperioden.

Tips: fota av dem med mobilen så har du dem alltid med dig!

Om du inte går i skolan kan du beställa inloggningsuppgifter från det antagningskansli som har hand om ansökningarna för din hemkommun.

Kontaktuppgifter till antagningskanslierna

Ansök via ansökningswebben

Du gör din ansökan på ansökningswebben. På ansökningswebbens startsida finns instruktioner om hur du gör. Du kommer till webben genom att klicka på knappen "Till ansökningswebben".

Ansökningsperioden 2022

Webben öppnar för ansökningar den 15 januari och stänger vid midnatt den 15 februari.

Detta är viktigt att tänka på när du ansöker:

 • Gör ett genomtänkt val eftersom ditt val kan ligga till grund för hur många platser som kommer att erbjudas på varje program.
 • Gör flera val och rangordna dem i din ansökan. Vissa program är nämligen mer populära än andra vilket innebär att platserna inte alltid räcker till alla sökande som är behöriga. Ditt förstahandsval prövas alltid före de val du rangordnat längre ner. Om du inte får en plats på ditt förstahandsval prövas dina lägre val automatiskt i tur och ordning.
 • Om du inte är behörig till nationella program ska du även söka till introduktionsprogram.

Omval

Ansökningswebben är även öppen för ansökningar 25 april–15 maj. Under omvalsperioden kan du lägga till nya val, ta bort val eller ändra ordning på valen i din tidigare ansökan inför den slutgiltiga antagningen. Du kan också göra en helt ny ansökan. Prata med din studie- och yrkesvägledare innan. Om du ansöker efter den 15 maj räknas din ansökan som en sen ansökan.

Läs mer om omval

Kontrollera dina betyg

När du loggar in för att göra din ansökan är det väldigt viktigt att du kontrollerar att dina betyg stämmer. Om betygen inte stämmer behöver du ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare. 

Skriv ut en kvittens

När du gjort dina val på ansökningswebben sparar du din ansökan. Skriv ut en kopia av din ansökan och underteckna den. Detta blir en kvittens som du lämnar till din studie- och yrkesvägledare. Går du inte i skolan skickar du din kvittens till det antagningskansli som har hand om ansökningarna för din hemkommun.

Kontaktuppgifter till antagningskanslierna

 

Viktigt att tänka på:

 • Håll koll på viktiga datum i ansökningsprocessen.
 • Spara dina inloggningsuppgifter.
 • Kontrollera dina betyg.
 • Kontrollera ditt mobilnummer och mejladress. Tänk på att ange en mejl som du har tillgång till under hela antagningsperioden.
 • Lägg till många val i din ansökan.
 • Rangordna dina val.
 • Skriv ut en kvittens efter du sparat din ansökan. Signera kvittensen och lämna den till din syv.
Nästa sida: Preliminär antagning

Läs även om

 • Om dina val

  Dina val är en kombination av program/inriktning och skola. Det är viktigt att du gör mer än ett val för att öka dina chanser att komma in på en utbildning du vill gå!

 • Behörighet

  För att kunna bli erbjuden en plats på ett program måste du vara behörig till programmet. Det betyder att du behöver uppfylla vissa krav för att vara med och konkurrera om en plats. Kraven ser olika ut för olika program.

 • Ska du flytta under ansökningsperioden?

  Om du ska flytta till en annan kommun under ansökningsperioden är det viktigt att du i god tid meddelar ditt antagningskansli.